Budapesti társasházak fűtéskorszerűsítése

Budapesti belvárosi épületek hőszivattyúi Társaságunk három belvárosi társasház fűtési rendszerének korszerűsítéséből kettőt befejezett, a harmadik pedig kivitelezés alatt áll. Az épületek hagyományos technológiával épültek, kettő közülük 1959-ben, a legidősebb pedig még 1942-ben. Ez utóbbi még eredetileg széntüzelésre készült, melyet később gáztüzelésűre változtattak, s szinte alig hihető, de a mai napig keringtető szivattyúk nélkül, gravitációs rendszerben a víz hőfoktól függő sűrűség különbsége biztosította a fűtővíz keringését.


Budapest II. Ker., Frankel Leó utcai társasház

Pince, földszint + 8 emeletes lapostetős épület. Homlokzatai földszinten, emeleten kőburkolattal, illetve kőburkolatos kereteken belül színezett nemes vakolattal készültek. Tető vízszigetelése fényvédő mázzal ellátott bitumenes lemez. Felmenő szerkezetei eredeti rajzok szerint pillérváz közötti kitöltő kerámia falazóelem, födémszerkezete Bohn födém illetve vasbeton lemez + salakfeltöltés + hideg- és meleg burkolatok.

Frankel Leó utcai Társasház hőszivattyúi a tetőn

Az épületbe felszerelésre került 6 db EVI kompresszoros NIBE F2300 20 kW-os levegő-víz hőszivattyúi számára tetőn kívül a meglévő vízszigetelés megbontásával majd helyreállításával egy felületkezelt acél tartóváz készült. Az üzemeltetéshez szükséges egyéb gépészeti berendezések az épület meglévő, felhasználható helyiségeiben kerültek beépítésre. A jelenlegi időjárás követő szabályzással működő 65/50°C-os rendszer változatlan marad. Ez kiválóan alkalmas arra, hogy a 6 db NIBE F2300 20 kW-os levegő-víz hőszivattyú a fűtéshez szükséges hőmennyiség 96 %-át biztosítsa bivalens kötésben a meglévő gázkazánokkal. Ezek a rendkívül zajszegény és a legkorszerűbb technológiával készülő hőszivattyúk kifejezetten az ilyen, közepes hőmérsékletű fűtési rendszerek korszerűsítésére alkalmasak belvárosi környezetben.

A telepítendő levegő-víz hőszivattyús rendszer névleges fűtési teljesítménye 160kW, egyidejű maximális villamos teljesítményigénye: 6x6,4kW = 38,4 kW. 64kVA.
A berendezések beépített lágyindítóval rendelkeznek.  Áramszolgáltatói csatlakozási igény: 3x96 A. Energiavételezés módja H tarifa.
A tárgyi fűtéskorszerűsítésnél a tetőre kerülő berendezések telepítése kapcsán az épület tartószerkezetei és alapozása többletterhelést nem kaptak. A korszerűsítés és a hőszivattyúk elhelyezése nem befolyásolja az épület statikai állapotát.

Budapest II. Ker., Ganz utcai társasház

Ganz utcai Társasház hőszivattyúinak bekötésePince, földszint + 6 emeletes lapostetős épület. Homlokzatai földszinten és kapcsolódó épületnél elhatárolásként mészkő burkolatúak, felsőbb szintjein vakoltak. Tető vízszigetelése gyöngykavics leterheléses bitumenes lemez - már felújított részen járólappal tetőteraszként kialakított. Felmenő szerkezetei eredeti rajzok szerint pillérváz közötti kitöltő kerámia falazóelem, födémszerkezete Bohn födém + úsztatott födémen hideg- és melegburkolatok.

Az épületbe felszerelésre került 4 db NIBE F2300 20 kW-os levegő-víz hőszivattyúi számára tetőn kívül a meglévő tető megtartása mellett új hő- és vízszigetelés készítése után egy felületkezelt acél tartóváz készült.
A jelenlegi időjárás követő szabályzással működő 65/50°C-os rendszer változatlan marad. Ez kiválóan alkalmas arra, hogy egy átlagos télen a 4 db NIBE F2300 20 kW-os levegő-víz hőszivattyú a fűtéshez szükséges hőmennyiség 82 %-át biztosítsa bivalens kötésben a meglévő gázkazánokkal, melyekre csak 18% esik.

A telepítendő levegő-víz hőszivattyús rendszer névleges fűtési teljesítménye 80kW, egyidejű maximális villamos teljesítményigénye: 4x6,4kW = 26kW, 32kVA. A berendezések beépített lágyindítóval rendelkeznek.  Áramszolgáltatói csatlakozási igény: 3x63A. Energiavételezés módja H tarifa. A beruházás jelentős CO2 megtakarítással jár, melyet a hőmennyiség mérők általi monitoring adatokkal igazol a társasház.

Budapest II. Ker., Bajvívó utcai társasház

A pince, földszint + 6 emeletes társasház annyiban is jelentősen különbözik az előzőektől, hogy nyeregtető fölé került elhelyezésre az 5 db EVI kompresszoros NIBE F2300 20 kW-os levegő-víz hőszivattyúi. Aki ismeri a környéket tudja milyen nehéz ezt megtenni folyamatos daruhasználat nélkül. Az első szakasz elemeit a liften szállítottuk a padlásra, csak a tetőn kívüli részek kerültek daruzással a helyükre. Az új keringtető szivattyúk és új strang szabályzók használata miatt a rendszer pontos beszabályozása is egyszerűbbé és pontosabbá válik. A munkák befejezése szeptember végén történik meg, és a következő fűtési szezonban érezhetik először pénztárcájukon is a lakók a beruházás anyagi előnyeit.

Panorámakép
"Komfort kompromisszumok nélkül."

Következő bejegyzés
« Prev Post
Előző bejegyzés
Next Post »