Energiamegtakarítás NIBE rendszerekkel

Energiamegtakarítás NIBE rendszerekkel A 2011-es népszámlálás követő KSH elemzésekből számos következtetést vonhatnak le az energetikai, építőiparral foglalkozók. Néhány szembetűnő adatot emelnénk ki.

A lakott lakások 97%-ában magánszemélyek, 3%-át önkormányzatok és egyéb intézmények és szervezetek a tulajdonosok. A lakott lakások 2/3-a összkomfortos, a fennmaradó további 1/3-a 90%-a komfortos. A meglévő hazai 42 383 ezres lakásállomány tulajdonosai a háztartási jövedelmük 24%-át, átlagosan havi 42 561 Ft-ot fordítanak lakásfenntartási kiadásokra.
Mindezek miatt nem új keletű a megállapításunk, hogy épületek energiafelhasználás optimalizálásában továbbra is bőven maradt feladatunk.


Megoldások és kiválasztási szempontok.

A beavatkozási területek közül az épületek energetikai minősítésében is döntő szerepet betöltő hőtermelői oldalon kínál megoldásokat Penta-Klíma Kft. Természetesen egy újépítésű, vagy korszerűsített épület esetén komplex épületszerkezeti és gépészeti megoldással lehet jelentős eredményt elérni, azonban ne feledjük, hogy hőtermelő oldali beavatkozással is markáns javulás érhető el.

A svéd NIBE Energy System termékpalettáján többek között a 6kW – 540kW között geotermikus hőszivattyúk, a NIBE FIGHTER termékcsalád tagjai és 8 – 16kW között NIBE SPLIT-ek, valamint a 14 és 20kW teljesítményű F2300 levegő-víz hőszivattyúk kínálnak széles választékot.

Levegő-víz hőszivattyú és gázkazán bivalens rendszer Budapesten
Levegő-víz hőszivattyú és gázkazán bivalens rendszer Budapesten

A megfelelő rendszer kiválasztási szempontjai széleskörűek, amelyek többek között az épület hőszükséglete, energia fogyasztási adatai, fűtési/hűtési rendszere, melegvíz igénye, monovalens/bivalens üzem és egyéb funkciók, mint például a medence temperálás a döntő főbb műszaki szempontok. A nagyobb épületek kiválasztásnál, rendszerbe illesztésnél a hagyományos tervezési szempontok mellett nem szabad elfeledni, hogy a teljesítmény- és energiafedezet közötti kapcsolatot. A hőszivattyúk kedvező éves SPF értéke miatt a viszonylag alacsonynak tűnő 2,5%-os teljesítményfedezet mellett már 12% energiafedezet érhető el. Ezekre a kérdésekre a NIBE levegő-víz hőszivattyú termékeivel mutatunk be megoldásokat.

Családi házakhoz ajánljuk a NIBE SPLIT termékcsalád osztott rendszerű, 8-12-16 kW teljesítményű hőszivattyúit, frissvíz modulos melegvíz-tárolókkal. A berendezések -20 °C és +43 °C közötti külső hőmérséklet tartományban biztosítanak komfortos belső teret. A maximum 40 °C-os fűtési előremenőt elsősorban felületfűtésekhez ajánljunk, azonban közepes hőmérsékletű, +45 °C-os fűtési előremenőre méretezett radiátoros, fan-coilos rendszerrel is üzemeltethetők, maximálisan +65 °C-os vízhőfokot érhetünk el.

A berendezés felkészített különböző hőmérsékletű fűtési körök vezérlésére is, időprogram szerint üzemmódok ellátására. Külső hőtermelők csatlakoztatásával (gázkazán, vízteres kandalló, napkollektoros rendszerrel) kiegészülve az épület vezérlését továbbra is a NIBE vezérlése biztosítja. Bivalens üzemben teljesítményfedezet úgy állapítjuk, meg hogy az éves energiafedezet legalább 90%-át a hőszivattyú biztosítsa. Mindezek miatt a berendezések igen gazdaságos megoldást nyújtanak monovalens, akár bivalens üzemben.  Meglévő, különösen a magas hőmérsékletű radiátoros rendszerek üzemelő épületekhez NIBE F2300 sorozat monoblokk, levegő-víz hőszivattyú ajánljuk.

A berendezést EVI scroll kompresszorral  szerelték. A technológia lényege, hogy a fűtési oldalon, a kondenzátorból kilépő hűtőközeg folyadék állapotban a fojtó szelepen keresztül utóhűtik és az így nyert túlhevített gőzt a kompresszorba fecskendezi. Ezáltal a rendszer elpárologtató oldalon nagyobb hőelvonást, míg a kompresszorba befecskendezett túlhevített gőz miatt nagyobb fűtőteljesítményt és kedvezőbb COP-t biztosít. Mindezek miatt scroll kompresszorral felszerelt hőszivattyúkhoz képest nagyobb fűtőteljesítményünk marad, valamint magas hőmérsékletű fűtési rendszereihez is gazdaságosan alkalmazható. Az F2300 hőszivattyúk SMO10 vezérlővel 9 berendezésig csoportos üzemben működtethetők.

Ezt kihasználhatjuk társasházi és középületek gázkazános rendszere mellé. Példaként egy 50 kW-os hőszükségletű épülethez bivalens rendszerként telepítve 2 db F2300 14 kW-os hőszivattyú az energiafedezet 90%-át biztosítja. A hazai hőfokgyakoriság szerinti -7 ⁰C alatti átlag hőmérsékletű, 2-2,5 hét hosszúságú napokon a meglévő gázkazán biztosítja teljesítmény csúcsokat. Nagyobb teljesítményű épületnél pedig akár fokozatosan lehet növelni a berendezések darabszámot az optimális energia fedezet eléréséhez.

A NIBE VVM500 kompakt hőközponttal együtt telepítve egy családi ház széles funkcióit biztosítjuk. A hőközpont egyben tartalmazza az 500 l-es friss víz modulos melegvíz tárolót, 100 l-es fűtési puffer tárolót, primer és szekunder oldali elektronikus szabályozott keringtető szivattyúkat, valamint természetes az épület teljes fűtésvezérlést az egyéb hőtermelők szabályozásával együtt. 
Az ellátandó feladathoz és az épülethez illeszkedő levegő-víz hőszivattyúval lehet a legkedvezőbb megoldást választani. A NIBE Energy System Európa egyik piacvezető gyártója hőszivattyúk területén, amely nemcsak a Skandináv piacon képviselteti magát, hanem jelentős szerepet tölt be Németországban és egész Európa szerte. A Penta-Klíma Kft. által az elmúlt években megvalósult rendszerek, piaci trendek is ezt igazolják vissza. 

"Komfort kompromisszumok nélkül."

Következő bejegyzés
« Prev Post
Előző bejegyzés
Next Post »