Épületenergetikai fejlesztések Vonyarcvashegyen

Épületenergetikai fejlesztések megújuló energiaforrás bevonásával Vonyarcvashegyen.A vonyarcvashegyi általános iskola és óvoda története az utolsó 4 évben.

A község Önkormányzatának gondjaival 2010 őszén szembesültünk először. A közös fenntartású iskola évi villamos energia számlája elérte a 12.000.000 Ft-ot. Ez volt a tarthatatlan örökség! Az időszak épület energetikai pályázatainak fényében nyugodt szívvel pályázhattak korszerűsítésre.


A fűtési rendszer a nyolcvanas évekből származó hőtárolós villamos fűtőtestekre támaszkodott. Sajnos ehhez nem használhatták már az úgynevezett éjszakai tarifát sem, hiszen egy-egy hidegebb napon már délelőtt 10 körül elfogyott a betárolt hőenergia, nyílászárók rossz állapota és a hőszigetelés hiánya miatt.

Első pályázatukat nem zárták sikerrel, melegvizes központi fűtést kívántak megvalósítani, geotermikus hőszivattyúkra alapozva. Ezt a kiemelkedő hatékonyság javulást ígérő lehetőséget elmulasztották, de egy kisebb lehetőséget, az iskola központi fűtésének megvalósítását elérték, melyet 2012-ben el is végeztek.
A vonyarcvashegyi iskola 5 db NIBE monoblokk hőszivattyúja.
Ezzel azonban csak részben teljesültek az elképzelések, hiszen az épületek energetikailag nagyon rászorultak a fejlesztésre, az óvoda fűtési rendszere pedig a maga 40 évével önmagában is nem az üzembiztonság példája volt.

Mindez mára már a multé! Az önkormányzat mindkét intézményre KEOP5.5.0B-12 kódszámú pályázatot nyújtott be, melyet sikerrel vettek zártak és 85%-os támogatottságú fejlesztést energetikai hajtottak végre az épületeken. Ezek a fejlesztések társaságunk kivitelezésében valósultak meg.
Az óvodánál az épület teljes utólagos hőszigetelése, a fűtési rendszer teljes cseréje, valamint „H” tarifás villamos energia felhasználás ,mellett 2 db NIBE F2300 14 kW-os hőszivattyút helyeztünk el. Az iskolánál az új központi fűtést bivalens kapcsolásban a 3 db BOSCH kondenzációs kazánnal, 5 db NIBE F2300 14 kW-os levegő-víz hőszivattyú látja el. A hőszigetelések utáni újra festés az új nyílászárókkal új épületek benyomását kelti.
NIBE hőközpont Vonyarcvashegyen, első kép.

NIBE hőközpont Vonyarcvashegyen, második kép.
A fejlesztésekkel a helyi széndioxid kibocsátás közel nullára csökkent.

Külön pályázaton közel 50 kWp-nyi teljesítményű napelem park került az általános iskola tetejére. Egyenleget vonva a tervezett megtermelt és elfogyasztott villamos energia közé, annak számlaértéke 1.500.000 Ft értékben terheli a továbbiakban az önkormányzat költségvetését.
A hatékonysági jelentést 5 éven keresztül kell megküldeni a támogatást folyósító szervezetnek az eredményesség bizonyítására. Reméljük sok ilyen és hasonló beruházásra kerülhet sor a közeljövőben."Komfort kompromisszumok nélkül."

Következő bejegyzés
« Prev Post
Előző bejegyzés
Next Post »