Megújuló energiaforrások alkalmazása

Megújuló energiaforrások és hővisszanyerés a mezőgazdaságban és a feldolgozó iparban


Megújuló energiaforrások mezőgazdaságbanA szüleim őstermelők voltak az Alföld közepén a Nagykunságban. Bár munkámat és mai vállalkozásunkat tekintve látszólag messzire kerültem az ő hivatásuktól, gondolkodásomra máig nagyon nagy befolyással bírnak a tőlük tanultak és az a szemlélet amivel környezetükhöz viszonyultak.
A természet rendjét büntetlenül megbontani nem lehet! Ez volt édesapám hitvallása, aki a XX. század nagy részét aktívan dolgozta végig ebben a szellemben.

Amikor már bőséges tapasztalat birtokában 2004-ben megalapítottuk vállalkozásunkat saját boldogulásunkra, nagyon hamar a megújuló energiaforrások magas szintű alkalmazása felé fordult a figyelmünk. Korábban hűtéssel, légkondicionálással foglalkoztunk, berendezéseik műszakilag nagyon közel állnak a hőszivattyús alkalmazásokhoz.

2005-ben kellő gondossággal láttunk hozzá a legmegfelelőbb a mai kor követelményeinek legjobban megfelelő hőszivattyús berendezések kiválasztásához. Végül közel fél éves „udvarlás” után a svéd NIBE Heating Systems hőszivattyúi mellett döntöttünk, ők pedig bennünket választottak magyarországi képviseletüknek. A NIBE azóta Európa piacvezető hőszivattyú gyárává fejlődött, mi pedig a képzeletbeli versenyben már dobogós helyig jutottunk.

Berendezéseikre a - svédekre egyébként is jellemző - egyszerűség és kompaktság a meghatározó tulajdonság, a kiemelkedő minőséggel párosuló magas energia hatékonyság mellett. Minden esetben rendszerekben gondolkodunk, és igyekszünk a beruházóval együtt a legjobb megoldást megtalálni. Ez a feladat legszebb része. Megkeressük a feladathoz legmegfelelőbb, és rendelkezésre álló energiaforrást, mint a talaj, a talajvíz, a levegő, más technológiák, élő organizmusok hulladék hőjét, esetleg ezek kombinációját és egy hőszivattyús rendszer segítségével összhangot biztosítunk a hőleadási, hőfelhasználási oldal követelményeivel. Egy ilyen rendszerhez csatlakoztatható meglévő, vagy telepítendő más hőtermelő berendezés, biomassza kazán, vagy pl. nagy mennyiségű melegvíz biztosítására pl. egy napkollektoros rendszer is. A rendszer központja a hőszivattyú saját vezérlése, ő kapcsolja a napkollektorokat, indítja, vagy állítja meg a kazán és a saját működését is.

A legnagyszerűbb és leghatékonyabb rendszereink, amikor egy időben fűtünk és hűtünk is. Tehetjük ezt igen egyszerűen, hiszen egy hűtőgép, vagy egy hőszivattyú elpárologtató oldala hőt von el (tehát hűt), a kondenzátor oldala pedig hőt ad le (tehát fűt), a kettő közötti különbség mehet a talajba-(ból), levegőbe-(ből), de a levegő, vagy talajvíz illetve esetleg pufferelés is lehet segítségünkre. És ennek vezérlését egy NIBE hőszivattyú egyszerűen megoldja.

Gondoljuk végig mennyit energiát és  pénzt pazarol az, aki egy
- Hűtőház kondenzátor hőjével télen nyáron az „eget” fűti, a csomagoláshoz, zuhanyzáshoz, télen az épületfűtéshez szükséges hőt pedig kazánnal állítja elő, holott azt már egy hővisszanyerős kondenzátorral is megoldhatná többlet üzemeltetési energia költség nélkül.
- Gondolt-e már egy tehenészet vezetője arra, hogy a fejéskor használt tejhűtő kondenzátor hőjével előállíthatja a meleg mosóvizet, esetleg télen fűtheti a szociális épületet, vagy akár közeli lakásokat is.
- Egy melegház téli fűtése töredék költséggel megoldható hőszivattyús alkalmazással ahol hőforrásként a talaj, vagy akár az öntöző kút is szolgálhat.

Mennyi fűtésre alkalmas energiát tárol például a sertéstelepen lévő trágya, és milyen egyszerűen lehet azt hőszivattyúval alkalmassá tenni fűtésre és melegvíz készítésre. Márpedig a sertéstenyésztés egyike azon mezőgazdasági ágazatoknak, amelyek nagy energiaigényűek, a fiaztatókban a kismalacokat sokszor infralámpával melegítík hatalmas energia igénnyel. Mindez töredékére csökkenthető a „trágya  mint hőforrás alkalmazásával”, melybe a primer oldali kollektort ágyazhatjuk. 

Sorolhatnánk szép számmal további hasonló példákat tetemes költségcsökkentésre és ezzel együtt a környezet kímélésére is, de azt kérem gondolja végig a saját területén mindenki konkrétan mennyi ilyen lehetőség van az ő területén, melyekre ráadásul rövidesen jelentős pályázati pénzt is nyerhet.
Cégünk évi 120-150 hőszivattyús és napkollektoros rendszer tervezését, telepítését, üzembe helyezését, szervizelését végzi részben saját munkatárasaival, részben partnereink részvételével Magyarországon.

Ennek megfelelően az ország egész területén rendelkezünk remek referenciákkal, melyeket örömmel mutatunk be az érdeklődőknek. Valamennyi berendezésünket, regisztráltattuk az MVH Gépkatalógusaiban, hogy velük jogosultak lehessenek a pályázati támogatások elnyerésére.

Szép István
Penta-Klíma Kft.

"Komfort kompromisszumok nélkül."

Következő bejegyzés
« Prev Post
Előző bejegyzés
Next Post »