NIBE hibrid levegő-víz hőszivattyús rendszerek

NIBE hibrid levegő-víz hőszivattyús rendszerek alkalmazásának előnyei meglévő épületek fűtési rendszereinél.

NIBE hibrid bivalens rendszerek
Napjainkban az energia- és környezettudatosság rendkívül előtérbe került, ami új kihívások elé állította mind a tervezőket, mind pedig a különböző épületgépészeti berendezéseket gyártó vállalatokat.
A beruházó, legyen az magánszemély vagy intézményi beruházó, olcsón üzemeltethető, hatékony rendszerek iránt támasztott igényére a Penta-Klíma Kft. és a svéd NIBE Energy System AB rendszerszintű megoldást kínál.


Meglévő épületek esetében általánosságban elmondható, hogy viszonylag magas hőmérsékletű radiátoros fűtési rendszerrel és az épület fűtési igényét teljes mértékben ellátni képes gázkazán(okk)al vagy távfűtési hőközponttal rendelkeznek. Az épületek közelében általában nincs elegendő hely talajhőcserélő (talajszonda vagy kollektor) elhelyezésére. Ilyen esetekben látszólag minden tényező a hőszivattyús technológiák alkalmazása ellen szól. A hibrid hőszivattyús rendszerek használata pedig éppen az ilyen épületek fűtési rendszereinek korszerűsítse esetén a legolcsóbb, és térül meg a legrövidebb időn belül.

A Penta-Klíma Kft. által idén bemutatott hibrid hőszivattyús rendszermegoldás elsősorban 60 kW – 1000 kW közötti csúcsigénnyel rendelkező meglévő épületek fűtéskorszerűsítése során alkalmazható. A rendszer alapját NIBE F2300 levegő- víz hőszivattyú(k), valamint a NIBE SMO hibrid rendszerszabályozója alkotják.  A NIBE F2300 hőszivattyúk az EVI technológiát alkalmazzák, amely lehetővé teszi a magas fűtési előremenő vízhőmérséklet (65 °C) előállítását rendkívül alacsony külső hőmérséklet (–25 °C) mellett is. A berendezések éves átlagos hatásfoka (SPF) hibrid üzemben – még radiátoros fűtési rendszer esetén is – eléri a 3,4 – 3,5 értéket, ami egyedülálló a piacon található berendezése között (COP 3,06 –7/45 °C esetén).

A NIBE SMO10 rendszervezérlője képes a hőszivattyúk kaszkád vezérlésére előnykapcsolásban, valamint a meglévő gázkazánok, vagy távfűtési hőközpont összehangolt szabályozására is. A rendszer bizonyos határokon belül tetszőlegesen bővíthető további hőszivattyúkkal, így a beruházás akár több lépcsőben is megvalósítható.

A NIBE hibrid hőszivattyús rendszer működési elve

A NIBE hibrid hőszivattyús rendszerek olyan „extrém-bivalens” rendszerek, ahol az épület fűtési csúcsigényének a hőszivattyúk csupán 5–25%-át fedezik (teljesítményfedezet), a szükséges további teljesítményt pedig pl. a már meglévő hőtermelők (gázkazán, távhőközpont) szolgáltatják. A beépített hőszivattyús teljesítmény a fűtési szezon 90 – 95%-ban is folyamatosan üzemel, ezért ez alapfűtésnek is tekinthető. Mindez magas éves üzemóraszámot, teljesítmény-kihasználtságot eredményez a hőszivattyúk esetében, mivel ezek a hazánkban előforduló leghidegebb külső hőmérsékletek esetén is üzemelni tudnak.

A NIBE hibrid hőszivattyús rendszer teljesítményének méretezése

A hibrid hőszivattyús rendszer teljesítményének meghatározásakor elsődlegesen a beruházó preferenciái döntenek, amelyek alapvetően meghatározzák a hőszivattyús rendszer teljesítményét:

• Egyszerű megtérülési idő: ebben az esetben a beruházás költségének a beruházó által meghatározott időn belül meg kell térülnie.
• Legkisebb teljes élettartam költség: ebben az esetben a beruházás várható élettartama alatt a rendszernek minél kisebb összesített költséggel kell üzemelnie, más szavakkal legalább mekkora százalékos megtakarítást kell eredményeznie az üzemeltetési költségekben.
• Beruházási költség: minden esetben van egy beruházási keret, amelyet az adott rendszer nem léphet túl. Attól függően, hogy a felsorolt szempontok közül a beruházó melyiket tartja a legfontosabbnak, milyen elvárásai illetve korlátai vannak, általában különbözőméretű rendszerek adódnak optimálisnak.

Általánosságban elmondható, hogy a kis teljesítményfedezetű rendszerek rendkívül gyorsan, akár 3 évnél gyorsabban is megtérülnek (ez min. 30% hozamnak felel meg a beruházási összegre vetítve), a nagyobb teljesítményfedezetű rendszerekkel a teljes élettartam alatt nagyobb arányú megtakarítás érhető el (azonban a megtérülési idő ilyen esetekben akár 6 év is lehet, amely kb. 17% hozamnak felel meg a beruházási összegre vetítve). Műszaki szempontból a méretezés során a következőkre kell figyelemmel lenni:

• A fűtési rendszer visszatérő hőmérséklete nem haladhatja meg az 55 °C-ot, vagy amennyiben méretezési állapotban ennél magasabb, a hőszivattyúk nem üzemelnek.
• Az épületben rendelkezésre álló villamos teljesítmény.
• A hőszivattyús rendszer teljesítmény- és energiafedezetének ésszerű meghatározása.

A hőszivattyúk teljesítmény- és energiafedezete között a jól ismert fűtési hőfokhíd teremt kapcsolatot. Rendkívül alacsony, 2,5%-os teljesítményfedezet esetén a hőszivattyúk a fűtési energiaigény 12%-át képesek fedezni, a megtérülési idő gázkazánokkal összevetve kb. 3 év. Egy 15%-os teljesítményfedezetű rendszer esetében a beépített hőszivattyúk a fűtési energia 56%-át állítják elő, a beruházás megtérülési ideje ilyen esetben megközelítőleg 6 év gázkazánokkal összevetve, azonban a berendezések élettartalmára vetítve a teljes fűtési rendszer fajlagos üzemeltetési költsége jóval alacsonyabb, mint egy kisebb teljesítményfedezetű rendszer esetében.

Más energiahordozókkal összevetve (pl. távfűtés) a megtérülési idők még kedvezőbben alakulnak.
A hibrid rendszerek beruházási költségei rendkívül kedvezőek: amíg egy 2,5 – 3% teljesítményfedezetű rendszer beruházási költsége a beruházás előtti energiaköltség kb. 15 – 20%-a, addig egy 15%-os teljesítményfedezetű rendszer beruházási költsége is alatta marad az éves fűtési energiaköltségnek.

A pontos méretezést a korszerűsítendő rendszer paraméterei és a rendelkezésre álló fogyasztási adatok vagy hőtechnikai számítások alapján a Penta-Klíma Kft. végzi.


A rendszerek kivitelezésében és tervezésében is állunk rendelkezésére mindenkinek, aki olcsóbban és környezetbarát módon szeretné üzemeltetni épületeit. Tapasztalatunk és referenciáink megfelelő biztosítékot jelentenek partnereinknek, ügyfeleinknek. Valljuk, hogy a hőszivattyú nem egy „csoda”, csupán egy kiforrott technológia, amely széleskörűen, biztonságosan és gazdaságosan alkalmazható az épületgépészet több területén.

A mi feladatunk csupán az, hogy megfelelően alkalmazzuk ezt a technológiát ott, ahol az adottságok azt lehetővé teszik. A hibrid rendszek pont ilyenek, hiszen a legtöbb épület fűtési rendszeréhez illeszthetők, a közintézményeken, iskolákon-óvodákon, sportcsarnokokon át a panelházakig bezáróan.

További információk:

www.nibe.hu/Termekek/Levego-viz-hoszivattyuk/Termekvalasztek/NIBE-F2300/

Szép Tamás
Penta-Klíma Kft.

"Komfort kompromisszumok nélkül."

Következő bejegyzés
« Prev Post
Előző bejegyzés
Next Post »