Generációs előny - svéd NIBE hőszivattyú

Generációs előny Amikor ránézek egy NIBE hőszivattyú színes „nagyképernyős” kijelzőjére, és első pillanatra egyértelmű a kezelése szakértelem nélkül is. Komolyan lehet venni a címlapot, hogy előbb tanulnak meg gyermekeink egy bonyolult gépet kezelni, mint helyesen írni.
Csaknem 50 éves voltam, amikor gyorsan meg kellett tanulnom számítógépet felhasználói szinten kezelni.
Nem mondanám, hogy 5 perc alatt sikerült.

Azért tartom a svéd NIBE gyár fejlesztési stratégiáját ügyfélbarátnak, mert nem tartják elegendőnek egy kiváló minőségű termék megalkotását, hanem arra is gondolnak, hogy a kezelők többsége nem műszaki szakember, ezért olyan kezelőfelületre van szükségük, amellyel külön képzettség nélkül is elboldogulnak. Így jutottak el az EMMY programhoz, melynek alapja egy pályázat volt, melyet egy 10 éves Emmy nevű svéd kislány nyert meg rajzával, mely alapján jelenlegi display-t kialakították.

Tehát Európa piacvezető hőszivattyúgyára egy 10 éves kislány pályázati rajzát használja hőszivattyúi vezérlő paneljéhez. Felüdítő ránézni is a sok szürke műszaki nyelvezetű, nehezen értelmezhető és sokszor bonyolult vezérlés után. Az sem megvetendő, hogy magyar nyelvű menüvel rendelkezik, így nyelvtudás nélkül is könnyen kezelhető. Szinte teljesen megegyezik egy szokványos mobiltelefon menü rendszerével. USB portja is van szoftver frissítés, adatok rögzítése, és egyéb alkalmazások érdekében.

A NIBE  AB átlagos éve növekedése a válság ellenére is 20 %.  Ennek felét a piaci növekedésből érik el, másik felét pedig jól átgondolt akvizíciókból. Ezek száma a cég történelme során meghaladja a 40-et. Egyik legnagyobb utolsó  bevásárlásuk 2011-ben a német piacon meghatározó hőszivattyú gyár, az Alfa Innotech volt. Ebben az évben sem tétlenkedtek, az európai után az amerikai piacok felé tartanak. Így az első félévben akvizícióik újabb eredményei a következők voltak az értékesítéseik meredek növekedése mellett: Emerson Heating Products az USA-ból, Eltwin csoport Dániából, és a Schulthess csoport Svájcból.

A társaság nyílt részvénytársaság, előkelő résztvevője a svéd tőzsdének. Nagyon sok kisrészvényese van, akik büszkén mesélnek megtakarításaik NIBE-n keresztüli gyarapodásáról. Elég sokszor van alkalmunk beszélgetni nyugdíjba vonult svédekkel, akik Magyarországra jönnek házat vásárolni, és főleg a Balaton környékén letelepednek. Akik hőszivattyúban gondolkodnak csak a NIBE a számukra megfelelő tipus, és büszkén mesélik hány részvényük van, és mennyi  osztalékot fizetett legutóbb is számukra.

Nagyon nagy élmény számunkra a munka a NIBE céggel. Élenjárnak az innovációban. A cikkünk elején leírtak általánosságban is igazak. Egyik versenytársuk sem hajt végre olyan átfogó fejlesztéseket mint ők. Nem véletlen az sem, hogy az ideit megelőző 3 évben mindig sikerült a Construma és a Hungarotherm Újdonság díjait elnyernünk. Az idén azért nem indultunk, mert van ugyan nagyon fontos új termék, csak a hazai piacon nem rendelkeztünk még a kiállítás időszakában megfelelő referenciával.

Válság ide, vagy oda az elkészült munkák száma folyamatosan egyre gyarapodik. A geotermikus és levegős-víz hőszivattyúk mellett a napkollektoruk is sikertermék lett. A könnyű szerelhetőség, esztétikus kivitel és magas hatásfok jellemzi őket. A legnagyobb NIBE rendszer hazánkban épp Szolnokon található a főiskola Mártírok úti diákotthonának tetején. 52  db síkkollektor készíti az ingyen energiából a hallgatók használati melegvizét.

NIBE F2026 és F2300 levegő-víz hőszivattyú:
ERŐS, MINT EGY VIKING HARCOS!

A szlogen igen is igaz. Úgy gondoljuk jelentős áttörést hoz a hazai hőszivattyú piacon is. Alkalmas ugyanis az eddigi alapismereteinktől eltérően viszonylag magas hőmérsékletű fűtési rendszerek korszerűsítésére. Egy + 50°C visszatérő hőmérsékletű gázkazán és radiátorok központi fűtési rendszerben még jelentős megtakarítások érhetők el, nagyon jó megtérülési idők mellett.
Azt gondoljuk a régebbi épületek utólagos hőszigetelése és nyílászáró cseréi után jelentősen jobb tisztább és környezetbarát alternatívát jelent a kondenzációs kazánokkal szemben is. A helyi CO2 kibocsátást nullára csökkenti. Csak képzeljék el a téli szmogos időszakokat, amikor nincs szél, a füst megül, és nagyon egészségtelen napokig, időnként hetekig. Ezekkel a berendezésekkel még bivalens fűtési rendszerben is töredékére csökkenthető a helyi füstgáz kibocsátás. Azonkívül hogy jóval olcsóbb, még egészségesebb is lesz környezetünk.

Ezek a lehetőségek, és a lehetőségek megismertetése a döntéshozókkal, majd ezek megvalósítása jelenti számunkra a harmónia megvalósítását a természettel is, mint azt már tavaly megírtuk.

Szép István
Penta-Klíma Kft.

"Komfort kompromisszumok nélkül."

Következő bejegyzés
« Prev Post
Előző bejegyzés
Next Post »