NIBE hőszivattyúk Újszilváson

Jobb ivóvíz és geo-hőszivattyús fűtés egy csapásra. 

NIBE hőszivattyúk az újszilvási intézményekben
Mindez nem bonyolult, mondhatnánk egyszerű megoldás megannyi hazai település számára. Érdemes lenne összeszámolni hány falu, község, kisváros ivóvíz ellátása történik úgynevezett artézi kutakból, és mennyi hőt hagyunk veszendőbe menni ezeknél a régi rendszereknél.

Mennyi lezárt kút van használaton kívül, helyenként több megawattnyi energiát magának a föld mélyének hagyva kiaknázatlanul.


Sokan mondják szakemberek is, hogy a hőszivattyús rendszerek drágák, és ezért nem terjednek el gyorsan. Vannak esetek, amikor igazat kell adni, de az esetek jelentős része ellentmond ennek. Nézzünk most erre egy jó példát, melyet mintaprojectnek lehet tekinteni, és fejlesztését tovább lehet gondolni. Újszilvás község az Alföld közepén, Abony várostól 12 km-re északra felszíni vizektől távol helyezkedik el. Mondhatja, aki nem ismeri, hogy ez is egy poros kis mezőgazdasági település.

Már első utam alkalmával is egy pillanat alatt tiszteletet parancsolt azonban az a rendezettség és tisztaság, ami évszaktól függetlenül jellemzi. Januárban egy kiadós éjszakai havazás után, amikor a közeli nagyvárosból csak hókupacokon keresztül és lépesben sikerült kijutni, a 4-es számú főútvonalon pedig minden jármű a „gyorsgyaloglást” kicsit túllepő sebességgel araszolt mindkét irányban, csak az járt az eszemben, mi lesz a kis 8 km-es bekötő úton, és mi vár rám a községben. A látvány és a körülmények döbbenetesek voltak! Az utakon, járdákon nincs hó, jég és latyak sem, csak nedvesek voltak.

Ők komolyan vették, hogy télen időnként havazik, és azt illik időben eltakarítani. A polgármesteri hivatal es más intézmények parkolói tiszták voltak, mindenki kényelmesen veszélyhelyzetektől mentesen vihette gyermeket óvodába, iskolába, mehetett munkába vagy intézhette ügyeit akar gyalogosan, kerékpárral, vagy autóval indult is útjára. Miután tavasszal elolvadt a hó, kiderült az sem takart el semmi olyat, amiért szégyenkezniük kellene. Többször is sikeresen pályáztak különböző fejlesztésekre, így hőszigeteltek utólag és cseréltek nyílászárókat is intézményeikben.

Mindezek után gondoltak egy merészet. Az ivóvíz ellátást biztosító 380 m mélységű kútjuknak nincs tartaléka, bármilyen műszaki probléma eseten az ott lakok víz nélkül maradnak. A biztonságuk érdekében fúrnak egy másik kutat, és amellett, hogy javítja az ivóvíz ellátás biztonságát, fűtsenek is vele. Igaz, hogy ehhez fúrni kell egy nyelő kutat is, de ha van pályázat, akkor annak is bele kell férnie a költségvetésbe. A községben egyébként is állandó probléma, hogy a + 30 °C hőmérsékletű vizet közvetlenül inni sem a legkellemesebb, de közvetlenül fűtésre sem alkalmas. A gondolatokat tett követte. 2009-ben kidolgoztak a részleteket, pályáztak a norvég alapból elnyerhető vissza nem terítendő támogatásra és nyertek. Tavaly megvalósíthattak almaikat. Így a megújulást és fenntartható fejlődést célul kitűző, de meg is valósító község szinte valamennyi intézményét geotermikus hőszivattyúkkal fűti.

Az összesen 8 db NIBE F1330 típusú különböző teljesítményű hőszivattyú 4 létesítmény, az általános iskola, az óvoda, a művelődési központ és a polgármesteri hivatal fűtését illetve használati melegvíz ellátását biztosítja. Az intézmények közötti viszonylag nagy távolságok miatt valamennyi intézményhez saját hőközpont került kialakításra a teljesítmény igénynek megfelelően egy, kettő, vagy három kaszkádolt NIBE hőszivattyúval, összesen 400 kW-ot meghaladó teljesítménnyel.
Hőszivattyú kapcsolás.


Hőforrásként 1 db 420 m-es forráskút szolgál, melyből 1200 méternyi földvezetéken valamennyi intézményt érintve jut el a víz a község vízművéhez, ahonnét a fel nem használt – fűtési időszakban – lehűtött víz nyelőkúton keresztül jut vissza azonos vízrétegbe. A lakosság nem kis örömére ezután már közvetlenül is elvezhető a hidegebb ivóvíz (legalább is fűtési szezonban), míg a község vezetői pedig annak örülnek, hogy a fűtésszámlákból megtakarított évi több millió forintot más hasznos célra tudják fordítani.
Újszilvás hőszivattyús rendszere.


A hasznosított víz útja:

A hasznosított víz útja.
A megtakarítás óriási, hiszen a + 20°C alá visszakevert primerköri hőforrás es a NIBE egyébként is kiemelkedően magas energiahatékonyságú mutatójú hőszivattyúi miatt a COP érték 6! körüli. Ehhez hozzávéve a kedvezményes „H” tarifa számlára gyakorolt jótékony hatását is, igen jelentős megtakarításról beszélünk. A beruházás mintapéldája a környezet tudatos önkormányzati fejlesztésnek, így az alacsony üzemeltetési költségeken túl a község ivóvíz ellátását is hosszú távra biztosítja.

Örömmel tapasztaljuk, hogy csak az általunk megismert pályázók között is többen hasonló módon kívánják hosszú távon megoldani ivóvíz ellátásukat és ezzel együtt intézményeik alacsony költségű fűtését, melegvíz ellátását.

Kívánom, hogy legyen elég forrás terveik mielőbbi megvalósításához.


"Komfort kompromisszumok nélkül."

Következő bejegyzés
« Prev Post
Előző bejegyzés
Next Post »