EDUTUS Főiskola fűtési, hűtési rendszere

Edutus Főiskola NIBE hőközpontjaKombinált fűtési és hűtési rendszer kialakítása a tatabányai EDUTUS Főiskolán.
A fenntartható életmódot és energiafogyasztási lehetőségeket bemutató mintaprojekt készült el részvételünkkel. Az energetikai berendezések egy passzívházban kerültek elhelyezésre.

Fűtési hőszükséglet: qH < 15 kWh/m2/év.
Hővisszanyerős légtechnikai rendszer került beépítésre, min. 75 % hő visszanyeréssel.

A betervezett fűtéstechnikai és légtechnikai rendszer műszaki paraméterei meghaladják az előírt követelményeket. Az épület hőellátását biztosító gépészeti berendezések oktatási célokat is szolgálnak.

Fűtési-hűtési rendszer

Az épület fűtését és hűtését egységesen alacsony hőfokú felületi hőátadással biztosítják.

A melegvíz ellátás és az alapfűtés biztosítására NIBE F1145 6 kW-os geotermikus hőszivattyúra esett a választás: a rendszer kezeli az időjárás követő és automata hamueltávolításra képes NIBE PELLUX 100 típusú pelletkazánt is. A talajszondás hőszivattyú vezérlése képes külső hőforrások kezelésére, egy rendszerben történő integrálására. A hűtés passzív módon biztosított talajszonda körből.
A megvalósított beruházás további hőtermelő berendezései: egy 12 kW-os NIBE Split levegő/víz hőszivattyú, valamint NIBE FP215-ös sík napkollektorok a használati melegvíz biztosítására, illetve átmeneti időben fűtés rásegítésre is.

Beépített NIBE SMO vezérlőmodul

Az épület kiegészítő hőleadó berendezéseit is a Penta-Klíma szállította. Saját, Penta márkanéven forgalmazott, falra szerelhető fan coiljaink kerültek beépítésre. A telepített NIBE fotovoltaikus napelemek képesek megtermelni a hőtermelő berendezések elektromos fogyasztását is.

A berendezések működését nagyszámú hőmérsékletet, nyomást, villamos energiafogyasztást és hőmennyiséget mérő eszköz figyeli, melyek által szolgáltatott adatok lehetővé teszik a hallgatók, és érdeklődők számára is az energia hatékonyság változásait.

Nagy megtiszteltetés és büszkeség számunkra, hogy egy Főiskolán valamennyi jelentős világszínvonalú berendezésünk összehangolt működését tudjuk megmutatni, és általuk a jelenlegi legkorszerűbb technológia alkalmazása kerül oktatásra.

Panorámakép a hőközpontról"Komfort kompromisszumok nélkül."

Következő bejegyzés
« Prev Post
Előző bejegyzés
Next Post »