Hévíz gyógyfürdő NIBE hőszivattyús rendszere

Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház kórházi épületeinek energetikai korszerűsítése az energia költségek csökkentése és az elavult rendszerek felújítása céljából történt, hőszigeteléssel és a hőenergia ellátás teljes felújításával, a megújuló energiaforrások gazdaságos hasznosításával.

A gépészeti terveket Mehrwerth Tamás és Kabak János készítette, melyhez a Penta-Klíma Kft. segítséget nyújtott.
Megvalósult Kazán-hőszivattyú összteljesítmények:

- K-1 Fedett fürdő: 990 kW,- 550 KW
A hőszivattyúk teljesítménye, és COP értékei a kondenzátorba belépő víz hőmérsékletétől függ. 29 °C belépő vízhőmérsékletnél a fűtési teljesítmény 60 °C–s előremenő hőmérsékletnél 90 kW fölötti
- K-2 C épület kazánház-hőközpont- 440 kW-250 kW,
27°C belépő vízhőmérsékletnél a fűtési teljesítmény 60 °C–s előremenő hőmérsékletnél 80kW/db. fölötti.
- K-3 D épület kazánház-hőközpont- 550 kW-300kW értéket értek el.
27°C belépő vízhőmérsékletnél a fűtési teljesítmény 60 °C–s előremenő hőmérsékletnél 74 kW/db. fölötti

A kialakításhoz 13 db NIBE gyártmányú F1345-60 került beépítésre, melyekben benne van a szekunder körök két szivattyúja, külön szerelendő a primer oldali keringtető. A hőszivattyúk komplett szabályozó automatikával szereltek, amelyek a léptetést, a szabályozási feladatokat képesek vezérelni, épület felügyeleti rendszerbe csatlakoztathatóan.
A három rendszer hőforrása az elfolyó hulladék termálvíz, melynek hőmérséklete 32-35 °C, ezért a megfelelő működéshez visszakeveréssel a hőmérsekletet +30°C alá biztosítottuk (+30°C-nál magasabb hőmérsékletű víz a hőszivattyú primer oldalára nem kerülhet). A hulladék termálvizet, amelynek mennyisége változó tárolni kell a hasznosításhoz.

A fedett fürdő medencetereinél a hulladék termálvíz az épületből a medenceterek alatti vízgépházból 300 mm-es csővezetéken lép ki. Erről a csővezetékről elágaztatva jut a tárolóba.
A hőszivattyú primer oldali hőcserélőjétől a víz a hőszivattyúkra jut.
A fedett fürdőt ellátó 6 db NIBE F-1345 típusú geotermikus hőszivattyú, 6 db. primer és szekunder oldalon is Tichelmann rendszerrel lett bekötve a csőhálózatba, kétfokozatú kompresszor körökkel felszerelve, vagyis a hat gép tizenkét fokozatban való működtetésére, komplett szállítási terjedelemhez tartozó szelepezéssel, biztonsági lefúvatókkal, visszacsapó szelepekkel, csőhálózati szűrőkkel, ellátva. A hőszivattyúk primer oldali csőhálózatáról csatlakozik az épület hűtési rendszerének vezetékhálózata. Így a hőszivattyú egyszerre fűtési és hűtési feladatot is el tud látni. A hűtési feladatok ellátását a primer oldalon hűtési puffertárolón keresztül oldjuk meg. A hűtési üzemmódban a fűtési oldalon keletkező hőt fel kell használni, vagy el kell vezetni. Amennyiben a fűtési oldalon nincs hőfogyasztás, akkor a hőszivattyú szekunder oldaláról egy vezetékpárral a primer oldali hőcserélőn át a hulladék termálvízzel lehet elvezetni a hőt. Az üzemmódok váltását a kapcsolási tervek szerint váltószelepekkel oldottuk meg. A hőszivattyús rendszer primer oldali kazánbiztosítását gépenként egy-egy lefúvató szelep, illetve az egész rendszert biztosító, egy db. 1000 liter űrtartalmú gumimembrános tágulási tartállyal oldottuk meg. A hőszivattyúk szekunder oldali csőhálózata az épület részben meglévő, részben új, és felújításra kerülő rendszereivel összekötve látja el a fűtési feladatokat.

A rendszerek NIBE UPLINK távfelügyelettel ellátottak, így folyamatosan tudjuk figyelemmel kísérni a helyes működést, bármilyen üzemzavar esetén megvan a lehetőségünk a beavatkozásra.

"Komfort kompromisszumok nélkül."

Következő bejegyzés
« Prev Post
Előző bejegyzés
Next Post »