Geotarifa és H-tarifa

Geo Tarifa

Az ELMŰ-ÉMÁSZ GEO promóciós csomag célja a megújuló energiák, valamint a környezet-tudatosság elterjesztése keretében új hőszivattyús fűtési rendszerek beruházásának támogatása.

A Penta-Klíma Kft. az ELMŰ-ÉMÁSZ GEO program hivatalosan együttműködő Partnere, így a NIBE összes hőszivattyúja részt vesz a promócióban.

A kedvezményes tarifa kizárólag az ELMŰ-ÉMÁSZ szolgáltatási területén vehető igénybe.
Általános tudnivalók a GEO tarifával kapcsolatban.

- Bármely NIBE hőszivattyú üzemeltetéséhez igényelhető a GEO tarifa.
- A GEO programban részvevő berendezések telepítése esetén a hőszivattyúk külön almérőn keresztül csatlakoznak a villamos hálózathoz.
- A GEO programban kínált villamos áram naponta legalább 20 órán keresztül a felhasználó rendelkezésére áll.
- A hőszivattyús rendszernek, amennyiben engedélyköteles hőforrást (kút, függőleges talajszonda) használ, rendelkeznie kell bányakapitánysági-földszonda létesítési engedéllyel vagy vízkút létesítési Zöldhatósági engedélyel.
- Max. 3x63A csatlakozási ponttal rendelkező ügyfelek igényelhetik.

A NIBE gyárilag felkészítette hőszivattyúit a kedvezményes tarifák fogadására.

A NIBE tarifa vezérlésének működési elve 3 lépésben:

- Amennyiben a GEO tarifa rendelkezésre áll (napi 20 óra), a hőszivattyú üzemszerűen működik
- Amennyiben a GEO tarifa pillanatnyilag nem érhető el, úgy a vezérlés tiltja a kompresszort indulását. Az így kieső időszakban továbbra is figyelemmel kíséri a fűtési rendszerét és a HMV tárolót. A fűtési rendszer esetében a fok-perc metódust követve kiszámítja az épület hőveszteségét a leállás ideje alatt.
- A GEO tarifa visszakapcsolása után a hőszivattyú a hőveszteséget pótolja, majd visszaáll a megszokott üzemmódra.

A GEO tarifát mind magánszemélyek,mind közületi fogyasztók egyaránt igénybe vehetik. A GEO tarifa keretében a következő áramdíjak érvényesek:

Magánszemélyek részére: bruttó 29,51 Ft/kWh
Közületek és közintézmények részére: bruttó 29,78 Ft/kWh

A GEO tarifa csomag igénylése esetén 5.000 kWh GEO áram használata díjmentes!

"H" tarifa az ország egész területén

2010.január 1-től kedvezményes "H" tarifát vezettek be az E-ON, DÉMÁSZ, ELMŰ, ÉMÁSZ szolgáltatási területein.

2010 év tavaszától országszerte elérhetővé vált az E-ON, DÉMÁSZ, ELMŰ, ÉMÁSZ szolgáltatási területein az új "H" jelű tarifa, amelyet főként a hőszivattyúk, illetve egyéb megújuló forrásokból hőt nyerő épületek hőellátását segítő berendezések és automatikák táplálására lehet majd igénybe venni. Az új tarifa kizárólag a fűtési idény alatt lesz választható, és a díja nem lehet magasabb, mint az adott szolgáltató vezérelt legalacsonyabb "B" tarifájáé (közismert nevén: éjszakai áram), amelyet a normál lakossági tarifa (A1 jelű díjszabás) 70%-ban maximál az új rendelet.