NIBE fatüzelésű kazán

NIBE VEDEX

NIBE VEDEX fatüzelésű kazán
A NIBE VEDEX szabályozott és fordított égésű fatüzelésű kazánok, mely a maximális hatásfok elérése érdekében füstgáz hővisszanyerővel is rendelkeznek. A kazánok beépített szabályozó egységgel rendelkeznek, palásthőcserélős tárolóhoz csatlakoztatva képesek a fűtési és használati melegvízkészítési igényeket kielégíteni.


A fa elégése során a kazán képes a távozó, forró füstgázból hőt visszanyerni így hatásfokuk kimagasló.

VEDEX 1000 fatüzelésű kazánt lakóépületek vagy kisebb kereskedelmi épületek fűtéséhez és melegvízzel való ellátásához tervezték: A kazán max. fűtési teljesítménye fatüzelés esetén kb. 25 kW. Az átlagos fűtési teljesítmény egy leégetés során kb. 18 kW. A tűztérben max. 0.4 m hosszú fahasábok helyezhetőek el.

VEDEX 3300 fatüzelésű kazánját lakóházak vagy egyéb kereskedelmi épületek fűtéséhez és melegvízzel való ellátásához tervezték: A kazán max. fűtési teljesítménye fatüzelés esetén kb. 40 kW. Az átlagos fűtési teljesítmény egy leégetés során kb. 35 kW. A tűztérben max. 0.5 m hosszú fahasábok helyezhetőek el.


Használati melegvíz készítés

Használati melegvíz készítéshez egy megfelelő, palást- vagy csőköteges hőcserélővel ellátott tárolóra van szükség. Ilyen tároló lehet pl. a NIBE ACCU vagy a NIBE BIAWAR BUZ tárolósorozata.

Fűtés

A kazán felső részéből a forróvíz fűtési- vagy kombinált tároló tartály felső részébe áramlik. A tároló alsó részéből - ahol a fűtési víz a legalacsonyabb hőmérsékletű - egy töltő szivattyú juttatja vissza a vizet a kazánba. A fűtési rendszer keringtetőszivattyúja a puffertárolóról egy keverőszelepen keresztül juttatja el a radiátorokba a melegvizet a gazdaságosabb üzemelés érdekében. Amennyiben kisebb a fűtési igény, a kazán teljes leégéséig a keletkező hő a puffertárolóban marad, így az később bármikor felhasználható.

Pellet üzemmód

A VEDEX 1000 kazán használható pellettüzelésű kazánként is. Ebben az esetben szüksége lesz egy megfelelő pellet égőfejre (NIBE PB10 vagy PB20) valamint az opcionálisan rendelhető kazánajtóra is, melynek beépítése könnyű szerrel, akár saját kezűleg is elvégezhető otthonában.