NIBE Uplink távfelügyelet

Lassan alapkövetelménnyé válik az épületgépészeti rendszerek távfelügyeletének kiépítése. Ennek legfőbb oka a rendszer működés biztonságának jelentős növekedése. A NIBE 2012‐ben vezette be Uplink™ névre keresztelt megoldását hőszivattyúk távfelügyeletére. A szolgáltatás internetes alapú, platform független és legnagyobb része ingyenes, bizonyos funkciók azonban csak prémium hozzáféréssel érhetőek el.
2014-től kezdődően valamennyi NIBE hőszivattyú standard felszereltsége az Uplink készlet, csak az internet hőszivattyúig történő elvezetésére van szükség.

NIBE Uplink távfelügyelet
NIBE Uplink készlet
A szolgáltatás lényege, hogy a piacra bevezetésre kerülő hőszivattyúk folyamatos internet kapcsolatot tartanak fenn az Uplink szerverrel, amely elérhető a www.nibeuplink.com oldalon. A folyamatos internet kapcsolatnak köszönhetően a szerveren megtalálható a készülék összes üzemi paramétere, valamint az esetlegesen előforduló riasztások és egyéb események.

Az Uplink a következő funkciókat kínálja ingyenesen:

‐  Áttekintő lap, grafikus megjelenítése az éppen aktuális hőmérsékleteknek, üzemmódnak
o    Külső és belső hőmérséklet
o    Fűtési (hűtési) előremenő és visszatérő hőmérséklet
o    HMV hőmérséklet
o    Talajszonda/kút előremenő és visszatérő hőmérséklet (kivéve levegő‐víz hőszivattyúk esetében)
o    Telepített tartozékok

‐  Részletes aktuális üzemi információk
o    Összes, a készülék által mért hőmérséklet és nyomás adatok
o    Összes, az automatika által kalkulált, parancsolt hőmérsékletek
o    Kiegészítő elemek státusza, hőmérsékleti értékei (pl. szolár, távfűtés, gázkazán stb.)
o    Berendezés szoftver verziója
o    Riasztások nyugtázása
NIBE Uplink - szabadság, bárhol - bármikor
Prémium előfizetéssel a hőszivattyúk összes menüpontjához hozzáférést biztosít, kivéve a szerviz menü. A prémium funkció 1 éves időtartamra, bankkártyával az Uplink felületén keresztül vásárolható. Elérhető főbb funkciók:
o    Időjárás követő fűtési‐hűtési görbék megadása, változtatás
o    HMV készítés beállítása, változtatása
o    Időprogramok beállítása, aktiválása, változtatása
o    Kiegészítő funkciók beállítása, változtatása

‐  Historikus adatok: grafikonon megjeleníthető, illetve az összes mért adat exportálható, így a készülék működése hosszabb távon könnyen áttekinthető. Prémium előfizetés nélkül a mért adatok közül egyszerre csak egy jelölhető ki és jeleníthető meg a grafikonon (max. az elmúlt 1 hónapra visszamenőlegesen). Prémium előfizetéssel az egyszerre kijelölhető jellemzők korlátlanná válnak, és korlátozás nélkül akár évekre visszamenőlegesen is megjeleníthetőek vagy lementhetőek.

‐  Riasztási naplók: ebben a menüben az automatikusan nyugtázásra kerülő riasztások, illetve a beavatkozást igénylő riasztások külön kerülnek naplózásra, a riasztás részletes leírásával és mentett paraméterekkel. Riasztás esetén az arra kijelölt felhasználók e‐mail üzenetet kapnak, így a gyors beavatkozás lehetősége adott. A riasztások az Uplink‐en keresztül is nyugtázhatóak (kivéve a mechanikus védelmeket, pl. motorvédő, kismegszakító stb.)