Osztó-gyűjtő akna, osztó-gyűjtő szekrény

Az Energeo osztó-gyűjtő termékek teljeskörű megoldások, melyek megfelelnek korunk környezetvédelmi követelményeinek és megújuló energiahasznosítás szigorú feltételeinek. Továbbá az Energeo termékek megbízható és hatékony működése, a szerelés egyszerűsége  megkönnyítik a geotermikus hőszivattyúk hőforrás-oldalának kialakítását, előnyeit az európai piacon is sokra becsülik.

Az Energeo osztó-gyűjtő aknák és osztó-gyűjtő szekrények építéséhez felhasznált anyagok (HDPE/RC) homogenitása biztosítja - nyomás, hőmérséklet és a fagyálló összetételétől függetlenül - a hosszútávú felhasználást változékony időjárási körülmények mellett is.

Előnyei:
- fagyálló folyadék egyenletes nyomása hőforrás-oldalon,
- az összes kör központi szabályzása és áramlás korrekciója és légtelenítést segítő beépített szelep,
- az aknák és szekrények egyszerre biztosítják az osztó-gyűjtő legmagasabb fokú védelmét és hozzá a könnyű hozzáférést karbantartási munkák során.

Az aknák és szekrények kétfajta standard HDPE osztótesttel kérhetőek az optimális egyensúlyi átfolyás eléréséhez:
-  “D” típusú záró golyóscsappal vagy tolózárral
-  “R” típusú áramlásőrrel és áramlásmérővel

Áramlásmérők térfogatáram tartományai:
- A típus: 2 ÷ 12 dm3/min; lineáris áramlásmérő
- B típus: 8 ÷ 38 dm3/min; lineáris áramlásmérő
- C típus: 20 ÷ 70 dm3/min; lineáris áramlásmérő
- RT típus: 5 ÷ 50 dm3/min; angular by-pass

ENERGEO osztó-gyűjtő akna

Az Energeo osztó-gyűjtő aknák külső burkolatát kizárólag fekete polietilénből készítik, a különleges bordázatú falazata egyenletesen oszlatja el a talaj külső nyomásából eredő terhelést. Az aknában lévő többkörös osztótest polietilénből (HDPE 100) készül, két főággal és több előremenő-visszatérő mellékággal.

Négyféle osztó-gyűjtő akna érhető el: NEW BRADO, ALTRA, SPIDER, SPIDER MAXI.

Mindennemű csatlakoztatáshoz elektrofúziós vagy tokosan hegesztett csőtoldás alkalmazása javasolt, mellyel biztosítható a rendszer páratlan tömítettsége. Az Energeo osztó-gyűjtő aknák hermetikusan zártak, ezért talajvíz nem szivároghat be.Brado osztó-gyűjtő akna
Az Energeo osztó-gyűjtő aknák PE fedelét hőszigeteléssel és illetéktelen hozzáférést megakadályozandó zárrendszerrel szerelik, az előremenő (hőszivattyú felé) csőcsatlakozások átmérője:

- NEW BRADO 63 mm-ig;
- ALTRA 90 mm-ig;
- SPIDER és SPIDER MAXI 125 mm-ig kérhető.

Az aknában a kollektor- vagy szondakörök kezdete és vége egy helyen található: az előremenő és visszatérő ágak csatlakozó pontjai egymás mellett helyezkednek el, így a gyűjtő és osztó csövek összetévesztése elkerülhető. Továbbá minden csatlakozási pontot azonosító jelzéssel látnak el, egyszerűvé és kényelmesebbé téve a szerelési munkákat.